Reformele de la UMF Iași, contestate atât de studenți, cât și de profesori!

1umf

Dimensiune font:

| 29-01-2023 22:23

* Sperăm ca digitalizarea procesului didactic să nu presupună stabilirea de către ingineri a strategiei de formare a viitorilor medici. Eu cred că inteligenţa artificială nu va putea niciodată substitui arta medicală, în majoritatea specialităţilor. Modul de gândire binar nu are ce căuta în interacţiunea medic-pacient, spune prof.univ.dr Răzvan Constantinescu

Reforma curriculară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a debutat în această sesiune cu punerea în practică a unei noi metodologii de examinare. Mai exact, din acest semestru examenul se desfăşoară sub forma unui test grilă, date pe tabletă. Pentru aceasta, UMF Iaşi a cheltuit 800.000 de euro ca să cumpere 600 de tablete cu tot cu softurile necesare.

În această sesiune, la examenul semestrial, indiferent de an sau specializare, studenţii au avut de dat teste la fiecare disciplină, notele obţinute reprezentând 20% din nota finală. Aceste teste au fost urmate de examene practice eliminatorii, care au fost notate cu „admis” sau „respins”. Ulterior, studenţii au avut posibilitatea să susţină examenul teoretic. Acesta s-a desfăşurat în format digital sub forma unui test grilă dat pe tabletă. Acest examen contează 80 la sută din notă.

În mai puţin de o săptămână de la implementarea acestui sistem de examinare, reforma UMF Iaşi a început să fie contestată atât de studenţi, cât şi de profesori.

Contestaţii vin chiar şi de la profesori 

Cei de la UMF Iaşi susţin că acest sistem de evaluare în format digital este o premieră pentru universităţile de profil din ţara noastră. O premieră este şi faptul că în baza unei programări prealabile un student poate susţine examenul în ziua şi la ora dorită, fără să mai depindă de programul altor colegi de grupă sau a cadrelor didactice.

Numai că este contestat anunţul că metoda examenelor susţinute în format electronic în premieră la UMF. Mai mulţi internauţi spun că metoda examenelor în format digital a fost folosită în perioada pandemiei de multe universităţi din ţară. „În ce constă premiera? În pandemie, la universităţile din Iaşi s-au organizat examene online pe tabletă, laptop, desktop cu teste grila sau altfel de teste", a scris, pe pagina UMF Iaşi, Dorin Luca, prof.dr.hab.ing. la Universitatea Tehnică „Gheorghie Asachi” din Iaşi.  

Unul dintre critici este chiar medicul şi profesorul Răzvan Constantinescu. „Eu am dat examenul practic în stilul clasic. A durat 4 zile, câte 3-4 grupe pe zi, întrebări din toată materia. În general, am fost mulţumit de nivelul seriei. Însă este evidentă nedreptatea că, în perspectiva concursului de memorare de răspunsuri pe tabletă, studenţii care au ştiut excelent nu vor avea niciun avantaj faţă de cei care abia au obţinut calificativul admis. Eu sunt printre norocoşii care au prezenţă mare la curs, dar e clar că aceasta va scădea dramatic atât timp cât studenţii nu mai au nevoie de dascăli clinicieni, ci, eventual, de antrenori de memorare a întrebărilor şi răspunsurilor (rezolvate, în prealabil, de colegi), unele - din cauza criteriilor de formulare - realmente stupide. Sperăm ca digitalizarea procesului didactic să nu presupună stabilirea de către ingineri a strategiei de formare a viitorilor medici. Eu cred că inteligenţa artificială nu va putea niciodată substitui arta medicală, în majoritatea specialităţilor. Modul de gândire binar nu are ce căuta în interacţiunea medic-pacient, spune prof.univ.dr Răzvan Constantinescu.

Studenţii români şi cei străini, nemulţumiţi: „Cel puţin, inadmisibil

Şi modul în care au fost elaborate subiectele este contestat atât de studenţii români cât şi de cei străini. „Unele grile sunt foarte grele şi altele foarte uşoare, însă nu sunt considerate cu grad diferit de dificultate în sistem şi aşadar au acelaşi punctaj. Grilele de la seriile de limbi străine sunt diferite de cele ale românilor la majoritatea materiilor. Nu era mai uşor doar să fie traduse? Unde mai e egalitatea? Să mai zic că diferă şi ca nivel de dificultate? De ne-ar asculta cineva, măcar..., spune Catinca Dobroghii.

Şi studenţii străini sunt nemulţumiţi. „Am venit să studiem cu un sistem de examinare cunoscut, am ajuns în anul IV şi brusc totul se schimbă, totul devine rece şi impersonal! Cel puţin, inadmisibil, spune Myrto Thoma.

Studenţii spun că în sesiunile următoare va începe goana după grila de 10 completată în prealabil de studenţii din ani mai mari sau studenţii eminenţi din acelaşi an. „Conducerea a grăbit introducerea noului sistem inovator, făcând o harababură totală în timpul semestrului. Aflăm de colocvii în săptămâna colocviului, şi noi şi profesorii. Nu au avut răbdare nici măcar un an să pună la punct un plan de introducere a unei schimbări destul de radicale a metodei de examinare..., spune Constantin Torac.

Unii studenţi s-au plâns de erorile softului dar şi de modul în care au fost elaborate subiectele şi de modul de desfăşurare al examenului. „Foarte prost sistemul. S-a blocat, timpul se scurgea, studenţii nu puteau completa grilele. Dacă nu răspunzi în ordine la toate întrebările şi vrei, în limita de timp alocată, să te întorci şi să completezi şi abia apoi să salvezi şi să închei testul, sistemul nu permite. Testul este expediat aşa, fără a-ţi da posibilitatea să răspunzi la toate întrebările! Sunt grile la care răspunsurile corecte sunt considerate greşite, grile care au întrebări ce nu se regăsesc în bibliografie, spune George Plian.  

 Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Comuna CALARASI – Desfasurarea in conditii de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar 2020-202 in contextul riscului infectarii cu coronavirusul SARS-COV-2 prin achizitionarea de echipamente medicale”
27/03/2023 10:40

 COMUNICAT DE PRESĂ Data: 27.03.2023 Denumire beneficiar: Comuna CALARASI   Titlu proiect: “Desfasurarea in conditii de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar 2020-2 ...

Comuna SABAOANI –  “Achiziție echipamente de protecție și dispozitive medicale pentru sprijinirea sistemului educațional din Comuna Săbăoani, județul Neamț în contextul pandemiei cu virusul Covid-19”
27/03/2023 10:34

 COMUNICAT DE PRESĂ Data: 27.03.2023 Anunt de finalizare proiect  Denumire beneficiar: Comuna SABAOANI  Titlu proiect: “Achizitie echipamente de protectie si dispozitive medicale pentr ...

Astăzi are loc Simularea examentului de Bacalaureat la Limba Română
27/03/2023 08:30

Elevii clasei a XII-a vor sustine, luni, prima probă a simulării examenului de Bacalaureat din 2023, cea la Limba si literatura romană. Scopul probelor din cadrul simulării este de a pregăti elevii in vede ...

Aproape 6.000 de elevi ieșeni intră azi în febra Bacalaureatului
26/03/2023 20:27

După elevii de gimnaziu, a venit şi randul elevilor din anii terminali de liceu să susţină simulări ale examenelor. Sunt 5.432 de elevi de clasa a XII-a şi 456 de elevi de clasa a XIII-a din judeţ care ...

Statutul elevului a fost modificat. Chiulangiii vor avea nota scăzută la purtare
24/03/2023 10:00

Ministerul Educatiei a publicat Ordinul nr. 3.797/2023 in care sunt prezente toate modificările care au fost aduse in ultimul timp statutului elevului. Acestea sunt valabile incepand cu 22 martie. Modificăr ...

Se schimbă admiterea la liceu. Elevii vor susține și concurs, pe lângă Evaluarea Națională
21/03/2023 08:30

Admiterea la liceu ar putea lua noi forme, potrivit noilor prevederi din Legile Educaţiei, anunţate de Ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Absolvenţii clasei a VIII-a ar trebui să susţină atat Evaluarea Na ...

Lecţii de spaimă de la Satana
20/03/2023 12:02

Un editorial scris cu cava timp in urmă, insă cu multe realităti... Am răsfoit de curand un vraf de ziare in căutarea modificărilor aduse la Legea invăţămantului in ultimii 20 de ani. Au fost multe, m ...

Simularea pentru Evaluarea Națională 2023 a început cu stângul
20/03/2023 09:40

Simularea examenului de Evaluare Natională la Limba si Literatura Romană a inceput cu probleme. Mai multi elevi si profesori au spus că nu au putut să se pregătească pentru că Ministerul Educatiei a publ ...

Sindicaliștii de la USLIP au votat pentru continuitate
19/03/2023 21:30

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţămantul Preuniversitar (USLIP) şi-a ales noua conducere de la Iaşi. La Conferinţa Judeţeană de sambătă, Laviniu Lăcustă a fost reales in funcţia de preşe ...

Călătorii gratuite în UE pentru tineri
16/03/2023 14:09

Astăzi, Comisia lansează runda de inscrieri de primăvară DiscoverEU, in cadrul căreia 35 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa. Runda de inscr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei